Sarajevo in Visoko

0
  • 2 dni
  • Avtobus

Za nostalgike in vse, ki bi radi Bosno šele odkrili...

Najbolj zahodno mesto Orienta, združuje najboljše kar premore Balkan. Sarajevo je polno dinamične zgodovine in kulture. »Mesto heroj« je izjemna kombinacija vzhodnih in zahodnih običajev, kjer se prepletajo najpomembnejše svetovne religije in šege. Bosanska prestolnica slovi tudi po odlični kulinariki in izjemnem nočnem življenju. Nenazadnje, sarajevski čevapčiči veljajo za najboljše.

Program potovanja

1. dan: SLOVENIJA – po želji VISOKO - SARAJEVO

Odhod izpred kraja dogovora in vožnja z avtobusom do hrvaške meje, nato po avtocesti Zagreb – Slavonski Brod, kjer vstopimo v Republiko BIH. Pot nadaljujemo skozi Doboj, Zenico do Visokega, kjer po želji in proti doplačilu vstopnine cca 13 EUR (najcenejša vstopnina, odvisno od ture, več informacij na http://piramidasunca.ba/bs/turisticke-ponude.html) ogledamo Visoške piramide. Bosanske piramide, so »sad« pisca in amaterskega arheologa Semirja Osmanagića, ki trdi, da se v bližini mesta Visoko v osrednji Bosni nahaja več piramid. Po njegovih trditvah je 213 metrov visok hrib Visočica pravzaprav starodavna »piramida Sonca«, ki so jo verjetno zgradili starodavni Iliri pred približno 12.000 leti. Kasneje so s pomočjo zračnih posnetkov identificirali še dva podobna hriba v bližini in ju poimenovali »Piramida Meseca« in »Piramida (bosanskega) zmaja«, omenjajo pa še več drugih. Torej prepustimo se lokalnemu vodiču, da nas pouči skozi sprehod do Belvedera, razgledne točke ter skozi del podzemnega labirinta o »visokogorskih piramidah«.

Pot nadaljujemo do slikovitega  glavnega mesta Bosne z bogato in burno zgodovino. Izvir reke Bosne se nahaja na obrobju Sarajeva, pod planino Igman, v bližini predmestja Ilidža, natančneje v vasi Vrutci in obsega prekrasen naravni park. Prisotnost sveže planinske vode, bujna vegetacija, sveži veter s planine Igman ponujajo vsakemu obiskovalcu posebno doživetje in vzdušje, ki je nepozabno. Na tem precej velikem področju obiskovalec lahko občuti dih neokrnjene narave. Tudi vi boste imeli to možnost

Čas kosila je zato,  pred peš ogledom mesta,  prosto na Baščaršiji« (v prevodu: glavna tržnica), srcu starega mestnega jedra. Na čevapčiče se lahko odpravite v Petico ali k Želju, na pleskavico pa v Mrkvo. Pogosto je na mizo treba počakati, a se splača potrpeti. Nekatere bo mogoče bolj privabil vonj bureka.   Domačini poznajo samo mesnega, vse ostalo pa so pite: zeljanica (s sirom in špinačo), krumpiruša (s krompirjem), sirnica (pri nas je znana kot sirov burek), maslenica (s kislo smetano).

Sledi ogled  mesta, ki se razprostira na  bregovih reke Miljacke in kjer se  stika arhitektura vzhoda in zahoda. Sarajevo je ohranilo številna obeležja in  zgradbe  tako iz rimskega obdobja, srednjega veka, osmanskega obdobja (številni hamami – kopališča, karavan saraji prenočišča med katerimi je še vedno najbolj znan Moriča Han, danes odlična restavracija, sahat kula) kot tudi  zgradbe iz t.i. avstroogrskega obdobja (pošta, mestni muzej, stara viječnica. Med drugim si boste ogledali kraj, kjer sta bila leta 1914 ubita Avstro-ogrski prestolonaslednik Ferdinand in njegova soproga – danes znan kot Principov most, spoznali eno najlepših bibliotek – Vijećnico – delno uničeno od zadnje vojne in sedaj že obnovljeno. Peš se boste podali po mestnem jedru, po osrednji ulici »Ferhadiji «, mimo Gazi Husrev Begove džamije, sinagoge, tržnice, katedrale, pravoslavne cerkve.

Namestitev v hotel in zelo kratek čas namenjen namestitvi v sobe osvežitvi. Nato vas že čakajo v Muzeju piva (okrog 17.00) in po ogledu na kozarec piva v pivnico. Če vam bo všeč ostanete na večerji kar v pivnci, kjer ponujajo različne kulinarične dobrote. Po večerji pijača in klepet v katerem od znanih sarajevskih caffe baru (npr.: Zlata Ribica; Caffe Havana), ljubitelji glasbe obiščete Cinemas club. Povratek v hotel po želji in nočitev.

2. dan: SARAJEVO - SLOVENIJA

Zajtrk. Po zajtrku in proti doplačilu vstopnine vas lahko očara notranjost najbolj poznane Gazi Husrevbegove džamije ali Svrzina kuča, ki je tipična muslimanska mestna hiša, ki simbolizira odnos do življenja in življenjsko filozofijo bosanskega človeka. Hiša je najlepši ohranjen primer posebnosti sarajevskega stavbarstva v osmanskem času. Drugače pa je dopoldan namenjen tudi Baščaršiji in nakupu kulinaričnih dobrot za domov (baklava, havla).

V popoldanski rani uri, pred odhodom domov se lahko proti doplačilu s hitrim  panoramskim dvigalom povzpnete na eno najmodernejših stolpnic na Balkanu, Avaz stolp. Pogled na mesto nas navduši! In za konec, proti plačilu vstopnine še po  »vojnem Sarajevu«. Nenavadno in malce srhljivo doživetje, kjer si boste ogledali znan podzemni tunel Dobrinja – Butmir (predor pod letališčem, dolg 720 m) in muzejske hiše ob njem, ki je bil v času vojne velikokrat edina povezava med centrom mesta in letališčem. Po ogledu multivizije, sprehod po delu tunela, ki je bil edini izhod iz obkoljenega mesta.

V popoldanski uri slovo od Sarajeva in vožnja proti domu,  s krajšimi postanki kamor je predviden prihod v pozni večerni oziroma nočni uri.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem