Mostar, Konjic, Sarajevo, Banjaluka

0
  • 3 dni
  • Avtobus

Spoznajte Mostar, Konjic, Sarajevo in Banjaluko

Program potovanja

1. dan: SLOVENIJA – MOSTAR - JABLANICA – KONJIC - SARAJEVO

Odhod iz Murske Sobote ob 23.00 izpred Avtobusna postaja in vožnja z avtobusom  do hrvaške meje, nato po avtocesti Zagreb – Dubrovnik,  do kraja Ravča (konec avtoceste) in po dolini hercegovske lepotice – Neretve proti Mostarju.

Jutranji prihod v mesto Mostar, ki leži na strmi obali reke Neretve. Bogastvo in raznolikost spomenika iz obdobja turškega carstva, daje temu mestu ponovno svoj sijaj in posebnost. Stari most – simbol Mostarja  je ponovno odprtin je pod zaščito Unesca. Ogled orientalnega dela  Mostarja s sprehodom po »kojundžiluku«, s številnimi kavarnami  in obrtniškimi delavnicami. Prosto za nakup tipičnih spominkov. Ne pozabite na spominke za svoje najdražje. Sledeči postanek je namenjen kraju  Jablanica, znanem predvsem po veliki bitki na Neretvi iz II. svetovne vojne, imenovani tudi  »bitka za ranjence«.  Nadaljevanje poti v Konjic. Tu so od leta 1953 pa do 1979 v strogi tajnosti gradili 280 m pod zemljo velikanski bunker z velikimi konferenčnimi dvoranami, več kot sto spalnicami, petimi operativnimi središči, bolnico z operacijsko dvorano, elitno opremljeno Titovo rezidenco …, kjer naj bi se namestilo okoli 350 oseb s političnega in vojaškega vrha nekdanje Jugoslavije v primeru atomske vojne. Po ogledu vožnja v Sarajevo. Mesto ob reki Miljacki se prvič omenja leta 1462, ko so Turki tukaj zgradili rezidenco za poglavarja osvojene otomanske province Bosne. V 16. stol., v času Gazi Husrefbega, se je mesto okrasilo z orientalsko arhitekturo, zrasle so džamije, medrese, bezistani … V zadnji vojni je bilo mesto hudo poškodovano, zdaj pa že doživlja ponoven razcvet. Nastanitev v hotel in večerja. Po večerji nočni sprehod po Sarajevu, pijača in klepet v katerem od znanih sarajevskih caffe barov… več informacij o nočnem življenju v Sarajevu najdete na: http://www.city.ba/nocni-zivot.  Povratek v hotel po želji   in nočitev.

2. dan: SARAJEVO

Izvir reke Bosne se nahaja na obrobju Sarajeva, pod planino Igman, v bližini predmestja Ilidža, natančneje v vasi Vrutci in obsega prekrasen naravni park. Prisotnost sveže planinske vode, bujna vegetacija, sveži veter s planine Igman ponujajo vsakemu obiskovalcu posebno doživetje in vzdušje, ki je nepozabno. Na tem precej velikem področju obiskovalec lahko občuti dih neokrnjene narave. Tudi vi boste imeli to možnost.

Sledi zgodba po »vojnem Sarajevu«. Nenavadno in malce srhljivo doživetje, kjer si boste ogledali znan podzemni tunel Dobrinja – Butmir (predor pod letališko stezo so gradili med 27. marcem in 30. julijem leta 1992 in predstavlja simbol štiriletnega upora obkoljenega mesta in njegovih meščanov) in muzejske hiše ob njem, ki je bil v času vojne velikokrat edina povezava med centrom mesta in letališčem. Po ogledu multivizije, sprehod po delu tunela, ki je bil edini izhod iz obkoljenega mesta, frontno linijo, alejo ostrostrelcev, židovsko pokopališče, stadion Koševo …

Povratek v mesto in prosto na  »Baščaršiji« (v prevodu: glavna tržnica), srcu starega mestnega jedra.  Na čevapčiče se lahko odpravite v Petico ali k Želju, na pleskavico pa v Mrkvo. Pogosto je na mizo treba počakati, a se splača potrpeti. Nekatere bo mogoče bolj privabil vonj bureka.  Domačini poznajo samo mesnega, vse ostalo pa so pite: zeljanica (s sirom in špinačo), krumpiruša (s krompirjem), sirnica (pri nas je znana kot sirov burek), maslenica (s kislo smetano). Ena od bolj priljubljenih burekdžinic je Sač.

Nato v spremstvu lokalnega vodnika na ogled  mesta, ki se razprostira na  bregovih reke Miljacke in kjer se  stika arhitektura vzhoda in zahoda. Sarajevo je ohranilo številna obeležja in  zgradbe  tako iz rimskega obdobja, srednjega veka, osmanskega obdobja (številni hamami – kopališča, karavan saraji prenočišča med katerimi je še vedno najbolj znan Moriča Han, danes odlična restavracija, sahat kula,,.) kot tudi  zgradbe iz t.i. avstroogrskega obdobja (pošta, mestni muzej, stara viječnica,… Med drugim si boste ogledali kraj, kjer sta bila leta 1914 ubita Avstro-ogrski prestolonaslednik Ferdinand in njegova soproga – danes znan kot Principov most, spoznali eno najlepših bibliotek – Vijećnico – delno uničeno od zadnje vojne in sedaj že obnovljeno.  Peš se boste podali po mestnem jedru,  po osrednji ulici »Ferhadiji «, mimo Gazi Husrev Begove džamije, sinagoge, tržnice, katedrale, pravoslavne cerkve…

3. dan: TRAVNIK - JAJCE - SLOVENIJA

Po zajtrku se bomo odpeljali v Travnik, rojstno mesto nobelovca Iva Andrića, ki ga krasita trdnjava in Pisana džamija iz 16. stol. Po kanjonu Neretve se bomo pripeljali v Jajce, eno najlepših balkanskih mest. Ustanovili so ga v 14. stol. na kraju, kjer se reka Pliva v čudovitih slapovih izliva v Vrbas. Pri izgradnji so sodelovali dalmatinski in italijanski mojstri. Zgodovina mesta je precej burna. V 15. stol. je postalo prestolnica srednjeveške bosanske države – leta 1461 so okronali zadnjega bosanskega kralja Stjepana Tomaševića. Nato so za nekaj stoletij zavladali Turki, leta 1878 jih je nasledila Avstro-Ogrska, znani pa so tudi dogodki iz druge svetovne vojne – drugo zasedanje AVNOJ-a od 29. do 30. novembra 1943. Vsa ta obdobja so v mestu pustila sledove svoje kulture, predvsem bogato arhitekturno dediščino, ki jo bomo občudovali na sprehodu po mestu: zvonik sv. Luke, katakombe, obzidje s trdnjavo, džamije, Omer-Begova hiša, Muzej AVNOJ-a … Nadaljevanje poti mimo Banja Luke (po želji in če bo čas dopuščal postanek) na Hrvaško ter po avtomobilski cesti mimo Zagreba do Murske Sobote.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem