Nacionalni park Plitvička jezera in rafting na Uni

0
  • 3 dni
  • Letalo

Spoznajte Plitvička jezera in raftajte na reki Uni

Plitvička jezera so tako blizu da jih moramo spoznati. Nacionalni park obsega namreč kar šestnajst prečudovitih jezer, katerih modro zelena barva vode se pretaka iz višjih jezer v nižje preko kaskadnih pregrad na neponovljiv način. Čudovita narava, enkratna flora in fauna v vsakem letnem času pričara svojo sliko.

Plitvička jezera so posebnost v Evropi in prepričani smo, da vas bo sprehod po stezah in preko mostičkov prevzel.

Reka Una je naravna meja med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, njen dvajsetmeterski odsek vzdolž Štrbačkeg buka rafterjem ponuja navdušenje in lepoto, ki je brez primere v Evropi!

Doživite vznemirjenje, ki si ga boste za vedno zapomnili…

Program potovanja

1. dan

Odhod iz kraja dogovora. Vožnja v smeri Hrvaške in naprej skozi Karlovac in po rodovitni dolini Korane do NP Plitvička jezera, ki je od leta 1979 pod zaščito UNESC-a. Čudovita harmonija 16 jezer, ki se med seboj povezujejo s slapovi in pregradami, ustvarja sredi divje gozdnate pokrajine skoraj mistično podobo. Skozi park se boste sprehodili po številnih lesenih mostičkih in uživali v lepotah parka.  Z ladjo se boste zapeljali čez največje jezero Kozjak.

V rani popoldanski uri slovo, dobra ura vožnje vas loči od Bihača vaš naslednji cilj.  Zaradi ugodne geografske lege so se tod vrstili številni vladarji in vsak je pustil svoj pečat. Velik pečat mestu daje tudi reka Una, ob kateri je sprehod pravo doživetje. Med sprehodom si boste ogledali: park skulptur, Dekle iz Une, kapetanovo kulo,  Fetahija džamijo, dvorano, kjer je potekalo zasedanje AVNOJ I (predvideni vse zunanji ogledi;  če kdo želi ogled znotraj je plačilo vstopnine, možno v prostem času).

Prosti čas je namenjen samostojnemu sprehodu po znani bihaški promenad, za kavico iz »fildžana« kot je v navadi med Bošnjaki, nakupu spominčkov za svoje najdražje. Kratka vožnja nas loči od današnjega končnega cilja. Okrog 18.00 predviden prihod v »UNA RC« KIRO RAFTING KAMP, v vasici Golubic, dobrih 5 km iz mesta Bihač. Namestitev v sobe rafting centra, prosto za osvežitev in večerja. Čas za prijetno druženje.  Nočitev.

2. dan

Zajtrk. Po zajtrku nadaljevanje vožnje v čudoviti svet reke Une (del poti s kombiji, del s čolni). Reka Una je ena izmed najlepših in najčistejših rek v Evropi. Imenujejo jo tudi »Solza Evrope«. Neokrnjena narava doline reke in njene smaragdne brzice vas bodo zagotovo očarale. 

Najprej boste izbrali pravilno številko neoprenske obleke in čelade (obuvalo morate imeti s seboj, nepremočljivo, lahko gumijaste čevlje za v vodo),  prevzeli čoln in skiperja, ki vas bo seznanil s pogoji in varnostjo med spustom. Nato se boste preoblečeni v neoprensko zaščitno obleko in z izkušenimi vodniki odpravili na rafting po kanjonu reke Une. Mogočna lepota reke Une in njenih slapov vas bo prevzela ter navdala z občutkom svobode.

Prijetno utrujeni in polni nepozabnih vtisov boste v rani popoldanski uri prispeli nazaj v kamp, kjer vas bodo pričakali prijazni gostitelji in vam postregli kosilce na žlico.

V popoldanski uri in seveda, če boste želeli se lahko še odpravite še na kratek izlet.  Odvisno tudi od vremena.

Slaba ura vožnje vas loči od kraja Martin Brod, kjer se Una in njen pritok Unac združita v mogočen slap (Milančev buk).   Moč slapu je čutiti v hrupu in kapljicah, ki so razpršene na vse strani.   Povratek v kamp na »tipično bosansko večerjo«. Nočitev.

3. dan

Zajtrk. Po zajtrku nas pot vodi proti domu s krajšimi postanki. Po želji in proti plačilu postanek na trdnjavi Ostružac, ki bi naj datiral v 13. stoletje. Res je na hribčku in res so na vrhu ostanki trdnjave ampak zaradi lepega razgleda, cerkvice speljane pešpoti je vredna truda, torej vzpona.

Na izletu ste, v BIH ste in prav je, del časa namenite nakupovanju. Bližnje mestece Cazin je pravšnji naslov za to. Zadnji postanek pred vožnjo domov, zato kar daljši postanek, za nakupe, kosilo, sprehod…

Vožnja še do doma in do prihodnjič, Nasvidenje.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem