Naravni park Učka in Istra

0
  • 2 dni
  • Avtobus

Spoznajte naravni park Učka in Istro

Program potovanja

1. dan

V jutranjih urah, že ob 5.00 uri vas bo na dogovorjenem kraju pričakal avtobus in vožnja s krajšimi postanki po avtocesti mimo Ljubljane, Postojne, kjer zapustimo avtocesto in se usmerimo proti Reki in mejnemu prehodu Jelšane. Po opravljeni mejni formalnostih sledi vožnja smer obala in v Matuljih izberete cesto proti Učki, a le kakšen kilometer pred predorom zavijete z nje v Veprinac in nadaljujete do NP Učka.

Že od daleč prepoznavne kraljice nad Reko in Kvarnerskim zalivom, ki vse leto vabi planince, plezalce, gorske tekače in kolesarje. Učka pravzaprav ni samo ena gora, kot včasih zmotno rečemo, pač pa manjše pogorje, ki povezuje Istro in Kvarner. Njen najvišji vrh, Vojak (1401 m), je tako tudi najvišji vrh istrskega polotoka. Z avtobusom se pripeljete do prelaza Poklon, ki masiv Čičarija povezuje z Učko in je dobil ime po običaju istrskih vernikov, da se ravno na tem mestu poklonijo v smeri romarske cerkve Trsatska Gospa, v katero so hodili na romanje.

Možnosti za peš hojo je več.

  • Lažja, traja slabo uro je sprehod do hrvaškega geomorfološkega spomenika narave Vela draga, ki poteka ob robu istoimenskega kanjona, ki se nahaja ob zahodnih vzpetinah obronka Učke. Interpretacijske plošče, ki so napisane z enostavnim popularno–znanstvenim jezikom v štiri jezikovnih variantah, razlagajo geološke fenomene nastanka Učke in kanjona. Postavljene so vzdolž celotne poti. Pot Vela Draga je razdeljena na dve etapi. Lažja in krajša teče do razgledne točke (slaba ura, v spremstvu lokalnega vodnika), kjer se ponuja veličasten pogled na apnenaste stolpe. Druga je težja in daljša ter se začne pri razgledni točki, gre skozi kanjon do podnožja kamnitih stolpov in do Vele drage (spust do kanjona brez spremstva lokalnega vodnika, kdor želi se spusti sam). Vela draga je spomenik izjemne geomorfološke vrednosti, nastala je z vodnimi hudourniki, ko so v apnenčaste skale urezali kanjon, ki je dolg 3500 metrov. Njena posebnost so koničaste skale, ki imajo 50 do 90 metrov visoke stolpe.
  • Krožna pot iz Poklon (cca 3 ure) na Čičariji, kjer si v treh dobrih urah hoda na slabih 7 kilometrih krožne poti lahko ogledate krasen spoj umetnosti in narave. Na področju pečine Stražica in pašnika Sapačice najdete zanimiv umetniški projekt Borisa Pecigoša. Avtor je svoje inštalacije povezal z naravo, na »stezi umetnosti«, na t.i. Land Art-u, kjer pravijo, da si prisiljeni v meditacijo. Kaj morate storiti? Nič! Samo tam morate biti. In se sprehajati. Vdihniti vonj gozda. Prisluhniti tišini Učke. Se dotakniti maha, trave. Brez strahu objeti drevo. Se nastaviti toplim sončnim žarkom. Se dotakniti vlažne zemlje. Zadihati s polnimi pljuči. Pozabiti na čas in uživati v trenutku. Začutiti svoj notranji jaz. Spet poiskati Človeka v sebi.
  • Na parkirišču na Poklonu (922 m) zapustite avtobus, spijete jutranjo kavico v planinskem domu ali restavraciji Učka in se podate na pot proti najvišjem vrhu Učke – vrh Vojak. S Poklona je najenostavnejši pristop na Vojak. Po slabih dveh urah hoje skozi gozd in le zadnjih 100m po cesti mimo TV oddajnika vas pot pripelje pot do kamnitega stolpa na vrhu, visokega 10m in zgrajenega 1911. leta. S stolpa se ob lepem vremenu odpira pogled na Istro, Kvarnerski zaliv, otoke, Gorski Kotar, Velebit, Čičarijo, Dolomite, Julijce, (dobre 4 ure). Dan se nagiba proti večeru in to je ravno pravšnji čas za namestitve v hotel, ki se nahaja na hrvaški obali, predvidoma na področju istrskega mesteca Poreč. Namestitve in večerja.

2. dan

Zajtrk. Notranjost Istre je znana po neokrnjeni naravi, malih srednjeveških mestih na vrhu hribčkov ter s soncem obsijanih  vinogradih.

Obiskali boste Grožnjan kjer se vsako leto male kamnite ulice in trgi  napolnijo z umetniško atmosfero – mesto odpre svojo akademijo za glasbo in likovno umetnost ter mladinske delavnice za ples in dramo. V poletnih mesecih Grožnjan živi in diha za umetnost, kjer v labirintu ozkih uličic odzvanjajo zvoki jazz, bluz  in klasične glasbe, pohvalijo pa se tudi z izbrano kulinarično ponudbo. Mesto ponuja tudi več kot dvajset galerij z hrvaškimi in tujimi umetniškimi izdelki, od slik in fotografij do unikatnega nakita in spominkov.

V dolini reke Mirne visoko na hribu leži Motovun, ki je znan po najboljših tartufih na svetu in  vrhunskih vinih. Motovun je tudi idealen kraj za številne prireditve. Najpomembnejši med njimi je mednarodni filmski festival, ki poteka konec julija in je enkratna priložnost za ogled kvalitetnih filmov, ki se vrtijo čez dan, priložnost za srečanje z filmsko umetniško srenjo in  zabavo pozno v noč. Gozd, ki se razteza po dolini reke Mirne je bogat s tartufi, aromatskimi gobami, imenujejo jih tudi motovunski afrodiziak.

Obiskali boste očarljivo mestece Livade, znano po Dnevih tartufov, ki potekajo vsako leto od septembra do novembra. V bližnjem kraju Oprtalj kratek postanek in ogled lapidarija in mestnih vrat z zanimivimi portali. Nato se odpeljete mimo Sv.Lucije do mesteca Zrenj, ki je ne samo dobro ohranjeno romansko mestece ampak se ponaša z odličnimi agroturizmi (Tončič in dr.).

Pozno kosilo vam bodo postregli v prijetnem ambientu domačega gostišča. Vrstni red ogledov je seveda odvisen od kraja namestitve ampak ogledi bodo izvršeni vsi.

Vožnja proti domu, kamor boste prispeli v že večerni uri.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za pohodnike

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem