Južni Velebit in reka Zrmanja

0
  • 2 dni
  • Avtobus

Po poteh Winnetouja do kanjona Zrmanja

Program potovanja

1. dan: OBROVAC – KANJON REKE ZRMANJE - STARIGRAD

Zgodnji odhod s kraja dogovora in vožnja v smeri Zagreb in naprej  po avtocesti, v smeri Jadransko morje.

Hotel ob morju bo vaš končni cilj, pred tem pa Velebit in reka Zrmanja, ki teče po surovem velebitskem in liškem krasu, vsenaokrog je beli kamen, izjeden od vode v najbolj fantastične oblike. Spoznavali jo boste z ladjice in peš kar lepi del dneva. Gledali zgodovino,  razvaline trdnjav na rečnih obalah namreč ne poznajo besede za čas, kakor je niso poznali Indijanci.

Indijanci? Ja Indijanci. Tukaj so namreč v šestdesetih letih prejšnjega stoletja Nemci snemali filme o Vinetouju, plemenitem poglavarju Apačev iz romanov Karla Maya. In resnično, vsak del Zrmanje ima svojo filmsko zgodovino. Majhna prijazna ladja vas bo popeljala po kanjonu. Kapitan,  stari morski volk, vam bo pripovedoval o reki, filmih, zgodovini, svetu. Ima obraz, v kakršnih pravljice postanejo resnica. Na desnem bregu reke boste opazovali višine Velebita, mogočnega zidu, ki loči Liko od plavega Jadrana.

Na levi valovijo mirni griči Bukovice in Ravnih Kotarov, enkrat proti morju, drugič k jugu, tja do šibeniškega zaledja. To je svet, ki ga pozabljamo, ko hitimo proti morju in poletju, kakor Don Kihot iščoč letošnje ptiče v lanskih gnezdu. In prav je da ga tokrat ne boste. Biseri naj ostanejo, kjer so nastali, in naj bodo takšni, da bodo razveseljevali še naše zanamce. Zato srečno do naslednjič in vožnja proti morju. Namestitev v hotel in večerja. Nočitev.

2. dan: STARI GRAD – NP PAKLENICA

Zajtrk. Leta 1536 je pesnik Petar Zoranić, navdahnjen z lepotami Velike Paklenice in Velebita, napisal prvi hrvaški roman Planine. Parkslovi kot območje velike naravne lepote in posebnega znanstvenega pomena. Danes pa je Paklenica tudi plezališče evropskega formata, znano po vsem svetu. Zato po zajtrku vožnja do NP Paklenica, ki s svojimi kanjoni, hribovskimi potmi, floro in favno že desetletja navdušuje planince in alpiniste ter ljubitelje narave in pohodništva iz celega sveta. kjer se bo začel naš pohod skozi Narodni park Paklenica.

Med 3 urnim pohodom skozi del soteske vas bo spremljal lokalni vodnik ter vam predstavil rastlinstvo, živalstvo in ostale značilnosti tega mogočnega naravnega čudeža. Prepričani smo, da vas je  ta izlet prevzel in navdihnil z  naravno lepoto. Ob dogovorjeni uri boste dobro razpoloženi in polni novih vtisov ponovno  vstopili na avtobus in verjemite, da ravno zaradi teh lepih občutkov bo čas vožnje, ki je še preostal do doma, zelo hitro minil. Prihod domov v pozni večerni uri.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem