Gradiščanska in Sopron

0
  • 2 dni
  • Avtobus
  • Max potnikov: 49

Program potovanja

1. dan: WIENER NEUSTADT – EISENSTADT – SOPRON – NEŽIDERSKO JEZERO

Odhod v sosednjo državo Avstrijo. Naš cilj je Wopfing, kraj kjer je sedež znanega avstrijskega gradbenega podjetja Baumit.  Torej naš obisk temu področju ni namenjen ogledu kulturno zgodovinskih znamenitosti ampak strokovnemu delu tega potovanja. Leta 1988 je z združitvijo dveh avstrijskih družinskih podjetij – Wopfinger in Wietersdorfer – nastala osnova za blagovno znamko Baumit. Baumit je danes eden vodilnih proizvajalcev gradbenih materialov v Evropi in na Kitajskem.

V popoldanski uri vožnja do prestolnice zvezne dežele Gradiščanska, ki jo zaznamuje sožitje nemških, madžarskih in hrvaških etničnih skupin.  Na nekdaj bogato preteklost mesta Eisenstadt-Železno nas spominja glavni trg z nekdaj bogatimi meščanskimi palačami in tlakovane ulice.  Sprehod po starem mestnem jedru do vhoda v nekdanji judovski geto in obisk nenavadne Bergkirche s Haydnovim mavzolejem. Sloviti zgodnjeklasicistični skladatelj Hayden, ki je pokopan v cerkvi, je v mestu preživel kar tri desetletja. V tem času je deloval kot dvorni glasbenik kneza Esterhazy in ustvaril nekaj svojih najbolj priljubljenih skladb. Postanek tudi pred mogočnim baročnim dvorcem Esterhazy.  Prvotni dvorec iz leta 1364 je knez Esterházy velikopotezno prenovil in dogradil v letih 1663-1672 ter ga spremenil v središče dvornega življenja. Danes dvorec predstavlja središče kulturnega življenja. Tokrat ogled notrnjosti dvorca ni predviden, boste pa obiskali več kot 330 let stare kletne prostore Esterhazy dvorca in obiskali

največji muzej vina v Avstriji. Ogledali si boste bogato zbirko in spoznali zgodovino vinogradništva na Gradiščanskem ter poskusili nekaj vrst vin.

Prihod v hotel v že zelo pozni popoldanski uri, namestitev in kratek čas prost do odhoda na večerjo. Ob 19.00 odhod iz hotela ter vožnja do Nežiderskega jezera, kjer se vkrcate na ladjico.  Ob spremljavi harmonikarja se boste najprej okrepčali z aperitivom, nato vas caka cca 2.5 urna  plovba po Nežidertskem jezeru med katero vas bo kapitan pogostil z jedmi iz žara. Da pa ne boste  žejni, je  na voljo rdeče in belo vino. Povratek v hotel in nočitev.

2. dan: SOPRON – FERTOD - SZOMBATHELY

Madžari Sopron radi prištevajo med najlepša mesta v njihovi domovini in vsekakor številni navdušeni obiskovalci tega mesta to tudi potrjujejo. Mesto je  najzahodnejše mesto Madžarske, ki pa je edino v celotni Madžarski ohranilo srednjeveške korenine, ki sedaj krasijo staro mestno jedro in ki ga je UNESCO uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine.

Po zajtrku  na vodeni ogled mesta Sopron, ki mu je srednji vek zapustil dragoceno staro jedro preko tristo hiš, meščanskih palač in cerkva, ki so pod zaščito Unesca. Ogledali si bomo Grajski stolp in Rotovž, Vrata lojalnosti… Sprehodili se boste po starih tlakovanih ulicah Templona ter glavnega trga Fõ-ter  in imeli nekaj prostega časa. Nato se boste podali do mesteca Fertod, kjer boste obiskali palačo Esterhazy iz 18.stol., znano kot “madžarski Versailles”.  Naslednji postanek ob vzhodni obali Nežiderskega jezera ali po madžarsko jezera Fertö. Najprej si boste ogledali podzemni  svet rimskega kamnoloma Fertörakos, kjer so skozi dolga stoletja kopali kamnite bloke v razsežnosti egipčanskih templjev in katerega dandanes občasno uporabljajo kot kuliso za gledališke in operne predstave. V popoldanski uri vožnja do najstarejšega madžarskega mesta in  glavnega mesta Železne županije. Panoramski ogled znamenitosti mesta Szombathely in  rojstnega kraja sv. Martina:  stari del mesta, s  trgom Fo, škofijsko palačo, cerkev sv. Martina, sinagoga,… Pozno kosilo oziroma že rano večerjo vam bodo priptavili v prijetnem ambientu tipičnega madžarskega gostišča.

Vožnja proti domu in prihod domov v že pozni večerni uri.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Avstrija, Madžarska

Za organizacijo in ceno izleta nas kontaktirajte na 02 53 41 580

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem