Keszthely, Zalaszanto, Tapolca, Sumeg

0
  • 1 dan
  • Avtobus

Spoznajte Keszthely, Zalaszanto, Tapolca in Sumeg

Madžarska, malo drugače…

Ne glejte na ceno, temveč preberite program in »seštejte«  vse, kar novega, pestrega in zanimivega ponuja. Na tem izletu boste videli, spoznali in doživeli več, kakor je to v navadi na večini izletov iz Slovenije k sosedom.

Program potovanja

1. dan

Odhod s kraja dogovora in vožnja  po avtocesti mimo Lendave na Madžarsko, do znanega letovišča Keszthely. Ohranjeno je lepo staro trško jedro s cerkvami, palačami, trgi in parki. Ponos mesta je grad Festetics, katerega nastanki segajo v 2. polovico 18. stoletja (s parkom in 40 m visokim stolpom). Ogled notranjosti tokrat žal čas ne dopušča toda  sprehod po centru mesta, kjer boste lahko izrabili čas za dopoldansko kavo v enem od barov v starem delu mesta, bo tokrat dovolj za prvo srečanje z mestom.

Malica in novim doživetjem nasproti.

Naslednji postanek je namenjen vasici Zalaszanto oz. 360 m visokemu hribu z čudovitim razgledom na Blatno jezero. Na tem hribu  stoji največja »budistična stupa«, v Evropi, visoka 31 m.  Z avtobusom se boste pripeljali do majhnega parkirišča, oddaljenega od svetišča cca 300 m po makadamski poti.

Sledi zanimivo doživetje – podzemna jama Tapolca. Dobrih 15 metrov pod mestom si je petkilometrski jamski sistem utrl pot med miocenskimi apnenčastimi skladi, v katere se je ugnezdilo tudi podzemno jezero, napolnjeno s kraškimi vodami. Te se mešajo s termalnimi vrelci, kipečimi iz globin, in raztapljajo apnenec, tako da so prvotni težko prehodni rovi v stoletjih postali prave podzemne kamrice in dvorane, po katerih se je mogoče popeljati s čolnom. Kratko, a sladko doživetje menda dobrodejno vpliva tudi na dihala, saj mestna bolnišnica skoraj 100-odstotno vlago z visoko vsebnostjo kalcija in stalnih 20 stopinj Celzija izkorišča za zdravljenje bolezni dihal.  

V jami vas čakajo vesla, da lahko odveslate po ozkem labirintu podzemeljskega jezera. Tapolca ni zanimiva le pod zemljo, ampak tudi na površju, saj je nadvse prikupno in barvito mesto žepnih dimenzij. Srednjeveško središče mesta je cerkev iz 13. stoletja, po turških vpadih v 17. stoletju prenovljena v baročnem stilu. Za najbolj romantični predel mesta pa velja Malom-tó (Mill Pond), ribnik ob mlinu, ki je danes le še slikovit spomin na mlinarsko zgodbo Tapolce. Na poti do zgornjega ribnika pogled ujame še Štiri letne čase, čudovito kiparsko stvaritev Lászla Martona. Po obisku jame sledi kosilo.

Današnji dan boste zaključili v kraju Sümeg, kjer stoji grad na ugaslem vulkanskem stožcu. Utrdba oziroma grad (ogled proti doplačilu) na hribčku je lepo obnovljen, v vznožju pa je pravi viteški center, katerega gost boste tokrat tudi vi.  Za vas so pripravili enourni viteški program. Program se prične s predstavo andaluzijskih konj. Odlični konjeniki vas bodo presenetili s predstavo, ki vključuje širok repertoar španske jahalne šole. Sledi prikaz elementov srednjeveškega viteškega turnirja in viteških grajskih iger. Po končanem programu boste uživali ob zvokih ciganske glasbe medtem ko vam bodo natakarji v srednjeveških oblačilih stregli večerjo.

Polni novih doživetij se boste v že večerni uri vračali proti domu.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem