Praga

0
  • 2 dni
  • Avtobus

Praga, spoznajte jo!

Mesto z burno preteklostjo je v svojem dolgem obstoju preživelo številna obleganja in uničenja, a kljub številnim vojnim strahotam ni izgubilo prislovične vedrine. Kot simbol večnosti in neuničljivosti se nad Prago dviga mogočnen kompleks Hradčanov, katerega podobo je dopolnil Jože Plečnik. Za slikovite uličice Male Strane in Starega Mesta je značilen vrvež simpatičnih Čehov in številnih turistov. Kralji in cesarji so mesto okrasili s sijajnimi spomeniki, ki kažejo na to, da so bili Čehi, še posebej pa prebivalci Prage, vedno v koraku z evropskimi umetnostnimi tokovi. Slovanska toplina, ki jo je čutiti na vsakem koraku, je nam Slovencem še posebej pri srcu. Bogastvo kulturnih spomenikov, prijazni domačini in nepozabno vzdušje vas vabijo, da obiščete zlato mesto ob Vltavi.

  • Prisluhnite zgodbam o Plečnikovem delu in življenju v Pragi in si oglej njegove mojstrovine v Hradčanih,
  • obiščete lahko najbolj znano knjigarno na Zlati ulički, kjer je bil doma Franz Kafka,
  • poskusite “Becherovko” tradicionalni češki liker,
  • postojte na Karlovem mostu in prisluhnite reki Vltavi,
  • občudujte »Praški orloj«, najstarejšo, še vedno delujočo astronomsko uro na svetu,
  • med sprehodom po mestu, zavijte v pivnico in spijte vrček ali dva češkega piva.

Program potovanja

1. dan

Odhod iz kraja dogovora.  Vožnja z udobnim turističnim avtobusom, najprej v Avstrijo in vožnja po avtocesti, mimo Dunaja proti Češki. Vaš cilj tokrat je Praga – prestolnice Češke.

Sloviti možje, kot so Rodin, Rilke, Brecht so to čudovito mesto resnično občudovali, prav gotovo ga lahko tudi vi.  Oglede pričnete z velikim grajskim kompleksom (po Guinessovi knjigi rekordov bi naj bil največji grad na svetu). Grad Hradčani, ki ga je prenavljal tudi Jože Plečnik je danes rezidenca češkega predsednika. V bližini je mogočna gotska cerkev sv. Vida, v kateri so pokopani številni pomembni češki vladarji in »Zlata uličica«, kjer so bile nekoč zlatarske delavnice, danes pa velja za turistično znamenitost. Na sprehodu po Zlati ulički boste lahko občudovali Plečnikove ureditve graj­skih dvorišč.

Nato se spustite proti reki Vltavi in se sprehodite  skozi »majhno četrt ali manjše mesto« (Malá strana) – eden od najslikovitejših delov Prage, s hišicami, palačami, cerkvami in čez Karlov most v Staro mesto (Staré Město). Most so zgradili leta 1367 in je okrašen s kipi svetnikov, med njimi je tudi Sv. Janez Nepomuk, ki so ga prav s tega mostu vrgli v Vltavo. Opravite še krajši sprehod po  Staromestnem trgu s staro mestno hišo in njeno astronomsko uro iz 15. st., s spomenikom Jana Husa in z drugimi pomembnimi palačami in cerkvami.

Najprej se boste verjetno odpravili v eno od praških restavracij in poskusili češke dobrote, sicer pa je še kakšna ura popoldneva namenjena samostojnim ogledom in nakupu spominčkov za svoje najbližje. Sledi vožnja do hotela, namestitev in nočitev.

2. dan

Po zajtrku nadaljujete z ogledi »zlate metropole«. Tokrat se boste ponovno odpravili v stari del mesta. Pogledali si boste Vaclavske namesti – kraj, kjer mestno srce najmočneje utripa in se ponovno znašli v vam že poznanem starem mestnem jedru – Staroměstske náměsti.

Prosti čas bo namenjen posameznim ogledom in fotografiji, ki jih mogoče včeraj niste uspeli narediti ter okrepčilu. Z vodnikom se boste najverjetneje dobili na trgu, katerega glavni okras je secesijski spomenik Janu Husu. Odpravili se boste mimo Nikolajeve cerkve, ki pripada vernikom husitske cerkve in boste prispeli v Židovsko četrt, ki je priča večstoletne prisotnosti Židov v Pragi.

Prava paša za oči pa je reka Vltava, ki leno teče skozi mesto in mu daje poseben pečat razpoznavnosti. Zato je prav, da obisk Pragi zaključite z mini križarjenjem in spoznate Prago še z rečne strani. Po križarjenju še nekaj prostega časa za osvežitev in čas, da zapravite zadnje češke krone.

Še veliko zanimivosti skriva to »zlato mesto« vendar je prišel čas za slovo. Vožnja po avtocesti mimo Brna in Dunaja proti domovini. Prihod domov je odvisen od razpoloženja in predviden za pozne večerne ure.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem