Češki Krumlov in Praga

0
  • 2 dni
  • Avtobus

Spoznajte Češki Krumlov in Prago

Mesto z burno preteklostjo je v svojem dolgem obstoju preživelo številna obleganja in uničenja, a kljub številnim vojnim strahotam ni izgubilo prislovične vedrine. Kot simbol večnosti in neuničljivosti se nad Prago dviga mogočnen kompleks Hradčanov, katerega podobo je dopolnil Jože Plečnik. Za slikovite uličice Male Strane in Starega Mesta je značilen vrvež simpatičnih Čehov in številnih turistov. Kralji in cesarji so mesto okrasili s sijajnimi spomeniki, ki kažejo na to, da so bili Čehi, še posebej pa prebivalci Prage, vedno v koraku z evropskimi umetnostnimi tokovi. Slovanska toplina, ki jo je čutiti na vsakem koraku, je nam Slovencem še posebej pri srcu. Bogastvo kulturnih spomenikov, prijazni domačini in nepozabno vzdušje vas vabijo, da obiščete zlato mesto ob Vltavi.

Program potovanja

1. dan

Vožnja z udobnim turističnim avtobusom, najprej v Avstrijo in vožnja po avtocesti, mimo Graza in Linza proti Češki.

V Češkem Krumlovu, ki je zaradi dragocene kulturne dediščine pod Unescovim varstvom boste naredili krajši postanek na očarljivem srednjeveškem mestnem jedru, nad katerim se na skalni vzpetini dviguje grad, ki je razkošna renesančna palača z dvorišči, parki, vrtovi, okoli 300 sobami in dvema stolpoma, ki tvorita del utrdbe. Prosti čas za krajši oddih in manjše okrepčilo in že na avtobus, saj vas čaka še 3 ure vožnje do končnega cilja današnjega dne, do Prage, prestolnice Češke.

Sloviti možje, kot so Rodin, Rilke, Brecht so to čudovito mesto resnično občudovali, prav gotovo ga lahko tudi vi.  Oglede pričnete z velikim grajskim kompleksom  Zaradi svoje veličine je grad vpisan tudi v svetovno Guinessovo knjigo rekordov, saj naj bi bil to največji grad na svetu. Njegova površina obsega kar 70.000 kvadratnih metrov. Včasih je bil grad sedež čeških kraljev.  Grad Hradčani, ki ga je prenavljal tudi Jože Plečnik je danes rezidenca češkega predsednika. V bližini je mogočna gotska cerkev sv. Vida, v kateri so pokopani številni pomembni češki vladarji in »Zlata uličica«, kjer so bile nekoč zlatarske delavnice, danes pa velja za turistično znamenitost. Na sprehodu po Zlati ulički boste lahko občudovali Plečnikove ureditve graj­skih dvorišč.

Dan se nagiba že v noč, zato krajša vožnja do hotela in namestitev. Časa za osvežitev ne bo veliko saj vas ob 19.30 že čakajo na večerji v bližnji restavraciji. Povratek v hotel kot vsak sam želi.

2. dan

Po zajtrku nadaljujete z ogledi »zlate metropole«. Tokrat se boste odpravili v stari del mesta.

Najprej Karlov most in od tu v Staro mesto (Staré Město). Most so zgradili leta 1367 in je okrašen s kipi svetnikov, med njimi je tudi Sv. Janez Nepomuk, ki so ga prav s tega mostu vrgli v Vltavo.

Opravite še krajši sprehod po Staromestnem trgu s staro mestno hišo in njeno astronomsko uro. Astrološka ura krasi Prago že vse od leta 1410 in s tem predstavlja tretjo najstarejšo astrološko uro na svetu. Ker oblast ni želela, da bi konstruktor ure zgradil podobno uro še kjerkoli drugje, in bi s tem ta v Pragi postala manj znana, so konstruktorja po koncu njegovega dela oslepili. Kljub tej norosti pa sedaj do potankosti enako uro najdemo v Seolu, v Južni Koreji. Lesene figure apostolov, ki danes privabijo največ turistov, so bile dodane šele nekaj stoletij kasneje.

Medtem ko se sprehajate po starem delu mesta ter obiskujete najbolj popularne znamenitosti v Pragi pa ne pozabite, da je celoten stari del mesta zaradi čudovitih in starih zgradb, pravzaprav nekakšen muzej na prostem. Če boste zavili v kakšno stransko ulico boste vse skupaj imeli skoraj povsem zase.

Pogledali si boste Vaclavske namesti –  kraj, kjer mestno srce najmočneje utripa. Sledi prosti čas za osvežitev in čas, da zapravite zadnje češke krone.

Z vodnikom se boste najverjetneje dobili na trgu, katerega glavni okras je secesijski spomenik Janu Husu. Odpravili se boste mimo Nikolajeve cerkve, ki pripada vernikom husitske cerkve in boste prispeli v Židovsko četrt, ki je priča večstoletne prisotnosti Židov v Pragi.

Židovska četrt je bila umetno zasnovana, ko so v Pragi židom prepovedali prosto izbiro lokacije za življenje. Tako je že v 13. stoletju nastal v Pragi židovski geto, v katerega so se kasneje priseljevali izgnani židje iz cele Evrope. Četrt je bila v celoti ohranjena in sedaj tamkajšnje zgradbe predstavljajo najbolje ohranjen judovski zgodovinski spomenik v Evropi. Poleg šestih sinagog, je izredno zanimivo tudi staro židovsko pokopališče. Kot zanimivost informacija, da je tudi v času 2. svetovne vojne četrt v celoti ostala nepoškodovana, saj je iz nje želel Hitler narediti nekakšen muzej na prostem izumrle rase.

Prava paša za oči pa je reka Vltava, ki leno teče skozi mesto in mu daje poseben pečat razpoznavnosti. Zato je prav, da obisk Pragi zaključite z mini križarjenjem in spoznate Prago še z rečne strani.

Še veliko zanimivosti skriva to »zlato mesto« vendar je prišel čas za slovo. Vožnja po avtocesti mimo Brna in Dunaja proti domovini. Prihod domov je odvisen od razpoloženja in predviden za pozne večerne ure.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem