Novi Sad in Beograd

0
  • 3 dni
  • Avtobus

Spoznajte Novi Sad in Beograd

Lepote mest in dobrote znamenite balkanske kuhinje, razvajanje na srbski način, enostavno odlična kombinacija. Obujanje spominov za tiste, ki so jih že doživeli in  nekaj povsem novega za generacijo, ki prihaja.

Program potovanja

1. dan

Odhod avtobusa iz kraja dogovora. Pot vas nato vodi na Hrvaško, mimo Zagreba, Slavonskega Broda do mejnega prehoda Bajakovo / Batrovci. Po ureditvi mejnih formalnosti nadaljevanje vožnje proti Fruški gori, kjer bomo obiskali samostan Krušedol, ki ga krasi dragocen ikonostat, številni rokopisi, zaznamovala pa ga je tudi burna zgodovina.

Kratka vožnja nas še loči od cilja današnjega dne, mesta Novi Sad. Osrednja veduta mesta je trdnjava Petrovaradin, ki kraljuje nad mestom in Donavo. V preteklosti so jo imenovali tudi Donavski Gibraltar. Za zidovi utrdbe, se skrivajo številne zanimivosti in zgodbe iz zgodovine., Najprej se bomo sprehodili na razgledno ploščad, od koder je lep pogled na ravninsko Vojvodino, reko Donavo in staro mestno jedro z impozantno krščansko cerkvijo. To je namreč mesto, ki vas bo v vsej svoji sproščenosti razvajalo in odpeljalo v pravo balkansko pravljico.

Za konec spust  v podzemno vojaško galerijo, ki se razpredajo v kar štirih nadstropjih posebnega komunikacijsko-obrambnega sistema, dolgega 16 km, od katerih je 1 km odprt za obiskovalce. Nato v center  mesta kjer nadaljujemo z ogledi: Mestna hiša, spomenik Svetozarju Miletiću, Rimokatoliška cerkev, Srbsko narodno gledališče, Miletićeva ulica (najlepša ulica v srcu starega Novega Sada, kjer je veliko trgovinic s spominki), Zmaj Jovina (zona za pešce od Trga Svobode do Dunavske ulice ), Vladikin dvor, Trčika (naziv za stari novosadski tramvaj preurejen v lokal), Nikolajeva cerkev, Matico Srbsko

Mesto ni tako tiho in umirjeno kot se morda na hitro zdi. Časa bo dovolj, da se sami prepričamo v to.  V pozni popoldanski uri namestitev v hotel in kratek čas prosto do odhoda na večerjo. Osveženi, spočiti in polni nove energije se bomo sprehodili do prijetnega gostišča ob reki Donavi, kjer nam bodo postregli večerjo. Povratek v hotel in nočitev.

2. dan

Po zajtrku in jutranji kavici slovo od Novega Sada in vožnja proti Sremskim Karlovcem ter krajši ogled tega romantičnega baročnega mesta, ki je pravzaprav muzej na prostem s številnimi slikovitimi hišami ter odlično ohranjeno katedralo (saborska cerkev, prva srbska Gimnazija…).

Po ogledu prosto za kakšno manjše kosilce na žlico ali samostojni ogled. Pot nadaljujemo v smeri glavnega mesta Srbije. Beograd leži na izredno lepem mestu, na hribovitih obronkih Avale, ob sotočju dveh velikih rek in spada med najstarejša mesta v Evropi.  Po prihodu obisk Dedinja z razkošnimi vilami, Belim dvorom-kraljevi kompleks, kjer prebiva družina Karađorđevi; neobičajno zgradbo Pink. V  duhu preteklih časov obisk Hiše cvetja, kjer »počiva« Josip Broz Tito.

Po ogledu nadaljujemo s panoramsko vožnjo, ki nas vodi mimo Arkanove hiše,  stadiona JNA in Marakane, proti mestnemu središču. Postanek na Vračarju za ogled največje pravoslavne cerkve Sv. Save in naprej na ogled mestnih znamenitosti: Trg republike z zveznim parlamentom, mestna hiša, Terazije, Študentski trg, Varoš kapija, Narodno gledališče, Narodni muzej, dvor kneginje Ljubice, saborna cerkev.

Prestolnica Srbije je stkana iz mnogih nasprotij in značilnosti. Eden izmed njih je vsekakor Kalemegdan, daleč najpomembnejši kulturno – zgodovinski spomenik Beograda, od koder je čudovit razgled na sotočje Save in Donave. Nadaljujemo s sprehodom po glavni beograjski promenadi – ulici Kneza Mihajla, kjer je veliko lepih trgovin, galerij in knjigarn in v stranski uličici znamenita kafana Upitnik. Namestitev v hotel in prosto do večerje.  

Zvečer čaka Skadarlija (bližina vseh predlaganih hotelov namestitve vam omogoča peš odhod do nje), stari, boemski del Beograda, nastal konec 19. st.  Tam so se zbirali priznani književniki, slikarji in igralci ter »svoje najlepše dneve preživljali ponoči«. Največkrat so Skadarlijo primerjali s pariškim Montmartrom, tako po videzu kot po veselem umetniškem razpoloženju. Ob zvokih starogradskih pesmi vam bodo postregli večerjo. Po večerji za tiste, ki jih utrujenost ne bo premagala ponuja Beograd splave, ki imajo svoj  prav poseben čar, so sinonim za tipično beograjsko zabavo, ki traja do zgodnjih jutranjih ur. Zvečer čakajo tudi nočni bari in diskoteke, kjer se zabava začne po polnoči in traja do rane jutranje ure. Povratek v hotel kadar želite  in nočitev.

3. dan

Po zajtrku najprej na kavo na Terazije, kot je navada med Beograjčani.

Beograd boste zapustili ob 9.00 uri in pot vas pelje proti domu z daljšim postankom v Đakovem, mestecu, ki nosi naziv »Srce Slavonije« in je najbolj znano po svoji katedrali, ki je vidna že na daleč. To je bazilika Sv. Petra, bolj znana kot Strossmayerjeva katedrala. Zgraditi jo je dal tedanji škof Josip Juraj Strossmayer l. 1866, njena gradnja je trajala 16 let, zanjo pa so porabili kar 7 milijonov kosov opeke. Znane so njene orgle s 73 registri, 3 klaviaturami in 5.486 piščali. Papež Janez XXIII jo je označil za najlepšo cerkev med Benetkami in Carigradom.

Po ogledu slavonsko kosilo v prijetnem ambientu domačega gostišča. Od tu vas samo še pot loči od doma, ki je pa kar dolga. Ampak vaša dobra volja bo naredila to pot zanimivo in zabavno. Prihod domov v že pozni nočni uri.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem