Črna gora

0
  • 4 dni
  • Avtobus

Črna gora, spoznajte jo!

Pravljična obala, številna starodavna kamnita mesta s pestro zabavo, nacionalni parki s svojo skrivnostno lepoto vabijo vsega lepega vajene goste. »Jugo nostalgija« se zaleze pod kožo vsakogar, ki se je dotaknil mestnega  obzidja v Budvi in začutil gostoljubnost domačinov.

Program potovanja

1. dan: VOŽNJA SKOZI HRVAŠKO – BOKA KOTORSKA - BUDVA

Nočna vožnja s posebnim avtobusom in s krajšimi postanki v smeri Zagreb – Split, pot nadaljujete po avtocesti smer Dubrovnik do mejnega prehoda Debeli Breg ter naprej v Črno Goro.

​Zaliv Boka Kotorska je najjužnejši fjord v Evropi! Ne glede na to, ali prihajate po kopnem ali po morju – Boka vas bo očarala! Leta 2000 je bila celo uvrščena med 25 najlepših fjordov na svetu. Krajši postanek v kraju Perast, kjer so se šolali številni Črnogorski, kot tudi mornarji Ruske flote. Lepe hiše kapetanov in čudovita lokacija ob morju dajejo Perastu še poseben čar, ki se dopolnjuje s slikovitima otočkoma Sv. Djordje in Gospa od Škarpjela.

Prihod v Kotor, mesto pod zaščito UNESCA in prava zakladnica zgodovine in umetnosti Črne gore. Kotor obdaja 4,5 km dolgo obzidje, ki varuje eno najbolj ohranjenih srednjeveških mest, z razgibanimi trgi, cerkvami, razkošnimi palačami in izjemno katedralo sv. Tripuna. Postanek za sprehod po utrjenem mestu in ogled starega mestnega središča. Od tu pot nadaljujete mimo Tivta v Budvo. Namestitev v sobe in prosto do večerje.  Po večerji  raziskovanje odličnega in pisanega nočnega utripa Budve. Povratek v hotel in nočitev.

2. dan: BUDVA – NJEGUŠI – LOVČEN – CETINJE – NIKŠIČ - ŽABLJAK

Po zajtrku odhod v notranjost Črne gore. Vožnja po slikoviti panoramski cesti – znanih kotorskih serpentinah v Njeguše, rojstno vas Petra Petroviča Njeguša (pesnika in utemeljitelja črnogorske države). Postanek za tradicionalno malico z njeguškim pršutom in sirom, nato pa nadaljevanje vožnje v narodni park Lovćen in na Jezerski vrh, kjer na 1160 metrov visokem vrhu stoji veličasten Njegošev mavzolej, umetniško delo kiparja Ivana Meštrovića. Do mavzoleja, od koder se ponuja prekrasen pogled na zaliv Boke Kotorske in Skadarsko jezero, se boste sprehodili po 462 stopnicah.

Do stare prestolnice  črnogorskega kraljestva, mesta Cetinje, katero je ohranilo starodavna obeležja, ki mestu dajejo poseben zgodovinski pečat. Peš sprehod skozi zgodovinsko mesto številnih ambasad in konzulatov do dvora kralja Nikole I. in do Cetinjskega samostana, postavljenega leta 1484, v katerem so 1493 v prvi tiskarni na Balkanu natisnili sloviti Cetinjski oktoih, prvo knjigo, tiskano v slovanskem jeziku. Pot nadaljujete mimo glavnega mesta Podgorica, Nikšiča na Žabljak. Namestitev v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: ŽABLJAK – REKA TARA, RAFTING

Po zajtrku odhod na rafting, po reki Tari, ki je pravi biser pod zaščito UNESCA.

Reka Tara teče po veličastnem kanjonu, globokem do 1330 m, katerega mnogi imenujejo tudi Colorado starega kontinenta. Na svoji 145 km dolgi poti je ustvarila skoraj 100 km dolg kanjon z globino 1300m. Kanjon Tare je po globini drugi na svetu (takoj za Grand Canyonom na reki Colorado v ZDA), a je po lepoti nedvomno prvi! Zaradi kristalno čiste vode (pitna na celi njeni poti), izredno bogatega števila rastlinskih in živalskih vrst je Tara na listi Unescove kulturne dediščine.

Pred spustom kratko spoznavanje z vašimi vodniki – skiperji in s tehnikami veslanja, obnašanjem v čolnu in z vsemi podrobnostmi, ki jih je potrebno poznati pred spustom. Nato se boste podali na rafting. Na poti vas bo spremljala čudovita narava s malimi slapovi, veliko bo skupnega dela, druženja in fotografiranja. Občudovali boste lahko reko Ljutico, ki z veliko močjo in veliko količino vode izvira iz skalne stene in se le po 170 metrih divjih slapov izliva v Taro. Videli boste tudi slavni most na Djurdjevića Tari (ena od  lokacij  legendarnega filma »Valter brani Sarajevo«), vse do končne postaje.

Kosilo in povratek v hotel. Preostanek popoldneva prost. Večerja in prost večer.

4. dan: ŽABLJAK – TREBINJE -POČITELJ – VOŽNJA SKOZI HRVAŠKO – MURSKA SOBOTA

Zgodnji zajtrk in pot pod noge, saj vas čaka zelo dolga pot do doma. Predvideni krajši postanki za oglede in okrepčila so Trebinje, prikupno hercegovsko mesto.  in srednjeveško mestece Počitelj, kjer se boste vrnili stoletja nazaj in kateremu je nedavna rekonstrukcija vrnila izvirni orientalski videz iz časov otomanskega imperija. Mestece je majhno, bistvo pa je sprehod do vrha, kjer stolp obdaja porušena trdnjava. Razgled iz vrha je osupljiv in težko se je odločiti, kaj je lepše, reka Neretva na desni strani ali pravljični Počitelj, ki so ga mnogi že označili za biser te doline.

Pot nadaljujete v smeri Zagreb, do Vrgovca, kjer se priključite na avtocesto in naprej smer Split, Zagreb. Postanki so predvideni krajši, ob avtocesti. Prihod domov v pozni nočni uri.  

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

0

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem