Albanija, Makedonija

(1 mnenj)
  • 4 dni
  • Letalo, avtobus

Spoznajte Albanijo in Makedonijo

Albanija, neodkriti biser je samosvoja kot celota navdušujoča, saj se po dolgih letih izolacije počasi trudi ujeti korak sodobnega sveta.
Albanija, prebujajoča se lepotica, je prava poslastica za ljubitelje drugačnosti.

Starodavna in hkrati moderna Makedonija ponuja nekaj za prav vsak okus.
Vstopite skozi Skopje in se takoj znajdete med dvema svetovoma v enem samem mestu.
Tukaj je tudi svetovno znan Ohrid s čudovitim jezerom in zanimiv samostan Sv. Nauma.

Znamenitosti in prekrasno okolico na izletu po Albaniji in Makedoniji kronajo prebivalci dežel. Neizmerno gostoljubje in prijazen nasmeh za dobrodošlico, številne možnosti za naključen klepet,… vtisnejo nepozaben pečat celotnemu potovanju.

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA − KRUJA / KRUJE – DRAČ / DURRES

Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana dve uri pred odhodom letala. Po pristanku na mednarodnem letališču v Tirani se boste odpravili na ogled albanskega mesta Kruja, starodavne prestolnice. Kruja, »mesto zgodovine« je odigralo najpomembnejšo vlogo v albanskem uporu proti Turkom, pod vodstvom njihovega narodnega heroja Skenderbega, ki je Turke zaustavil in jim 25 let preprečeval prodiranje proti zahodu. Trdnjavo Kruje so Turki štirikrat neuspešno oblegali. Mesto se ponaša tudi s starim bazarjem, ki je prava paša za oči zato bo tudi prosti čas namenjen nakupu spominčkov za svoje najdražje.  Pot vas naprej vodi proti jadranski obali do Drača. Pozen prihod, namestitev v hotel in večerja. Po večerji po želji sprehod po največjem pristaniškem mestu na območju nekdanje grške kolonije Epidamnos oziroma poznejšega Dyrrachiona. Nočitev.

2. dan: DRAČ / DURRES - TIRANA - OHRIDSKO JEZERO

Po zajtrku vožnja v Tirano, glavno mesto Albanije in mesto »nasprotij«, kot ga mnogi radi imenujejo. Na eni strani moderne zgradbe in trgovski centri, na drugi strani pa v pisane barve in z različnimi motivi poslikane stare stavbe, ki so jim tako skrili toga in siva pročelja. Najprej se boste z avtobusom popeljali po mestu, ki je v zadnjem desetletju popolnoma spremenilo svojo podobo. Zgradbe, ki so nekoč imele sive, socialistične fasade, so sedaj odete v svetle, pastelne barve. Ogledali si boste monumentalno središče, ki ga krasijo številna ministrstva, zgradbe, ki so bile zgrajene za časa italijanskega obdobja, in se sprehodili po središču mesta. Deloma peš, deloma z avtobusom torej ogled najpomembnejših znamenitosti. Popoldne nadaljevanje vožnje proti mejnemu prehodu Qafe Thane in vstop v Makedonijo. Ob obali Ohridskega jezera, ki ima površino 347 km² in je dolgo 30 km, široko 15 km in globoko 286 m, ter velja za najstarejše v Evropi, se boste ustavili v prvem mestu, Strugi, znanem turističnem in ribiškem središču. Tukaj začenja na nadmorski višini 700 m svoj tok reka Črni Drim. Nadaljevanje vožnje do mesta Ohrid, nastanitev v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: OHRID - SV. NAUM – OHRID

Po zajtrku ogled najpomembnejših znamenitosti Ohrida »mesta muzej«, kot ga upravičeno imenujejo. Skupaj z lokalnim vodnikom sprehod skozi stari del mesta: ogled bazilike sv. Sofije, ki velja za najvažnejši makedonski spomenik iz srednjega veka, obnovljeno cerkev sv. Klimenta… Povzpeli se boste na ohridski grič, ki je bil poseljen že od 3. stoletja pr. n. št. Na griču so ostanki Samuilove trdnjave s konca 10. stoletja in približno 3 km obzidja, ki je varovalo mesto vse do prihoda Turkov na Ohrid leta 1395. Nikakor ne smete izpustiti ostanke rimskega amfiteatra, starega več kot 2000 let. Zgodbo in ogled Ohrida boste sklenili v nacionalnem muzeju. Po končanem ogledu se boste ob obali Ohridskega jezera odpeljali do nekdanjega samostana Svetega Nauma, ki leži na obali jezera, tik ob albanski meji. Samostan je spremenjen v hotel; na dvorišču stoji cerkev iz 16. stoletja, zgrajena na ostankih starejše cerkve Svetih nadangelov, ki jo je dal zgraditi Sv. Naum v 10. stoletju. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

Po želji in proti doplačilu namesto večerje v hotelu:

Dan boste zaključili v »najbolj zavednem makedonskem mestu«, Vevčani. Mesto ima približno 2000 prebivalcev, njegova zanimivost je, da je v času turške vladavine imelo široko avtonomijo, o kateri se boste prepričali v cerkvi sv. Nikole. Sprehodili se boste do lepo urejenega parka – Vevčanski izvori. Za vas bodo pripravili bogato večerjo ob glasbi in plesu pozno v noč. Povratek v hotel in nočitev.

4. dan: OHRID - SKOPJE – SLOVENIJA

Po zgodnejšem zajtrku odhod proti prestolnici Makedonije, ki je bila zgrajena na kraju, na katerem je bilo nekoč rimsko mesto Scupi, na bregovih reke Vardar. Skopje je imelo zelo burno preteklost; kakih štiridesetkrat so ga osvojili in porušili. Zadnje dejanje se je zgodilo 26.7.1963, ko je mesto prizadel strašen potres. Panoramski ogled mesta boste pričeli z avtobusom in si ogledali najbolj znamenite točke v mestu: trdnjavo Kale; cerkev sv. Spasa; nato džamijo Mustafa Paše, v katerem je danes muzej Makedonije; sprehodili se boste čez stari Kamniti turški most do stare skopske Čaršije. Ogledali si boste kopico novih spomenikov, ki poveličujejo makedonsko daljno in bližnjo zgodovino: fontano Aleksandra Makedonskega, hišo matere Tereze … in še nekaj prostega časa za sprehod po središču glavnega mesta, preden boste s skopskega letališča poleteli proti Ljubljani.

Lista želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

Primerno za skupine

Za organizacijo in ceno programa nas kontaktirajte na 02 53 41 580

(1 mnenj)

Potrebujete pomoč?


02 53 41 580

info@putra.si

1 mnenj
Razvrsti po:OcenaDatum

Daniel Šabjan

Sam

Super smo se imeli. Priporočam!

7. novembra, 2023
error: Vsebina je zaščitena pred kopiranjem